Meer dan een derde van het langdurig verzuim in Nederland wordt veroorzaakt door psychische klachten. [1] En dan hebben we het over klachten en aandoeningen als stress, overspannenheid, burn-out, depressie en meer. Psychisch verzuim komt steeds vaker voor en veel werkgevers zitten dan ook met de handen in het haar. Want langdurig verzuim legt meer druk op de huidige werknemers. En zo kom je in een visuele cirkel terecht.
Alhoewel je verzuim door psychische klachten nooit helemaal kunt voorkomen, kun je wel een gezonde werkomgeving voor je werknemers creëren waarin open kan worden gesproken over psychische klachten. Als werkgever kun je een hoop doen om de mentale gezondheid van je team te verbeteren. Maar wat dan precies? Dat lees je hier.
Wat is psychisch verzuim?
Psychisch verzuim betekent verzuim door psychische klachten. Wanneer er sprake is van psychisch verzuim is een werknemer afwezig als gevolg van psychische gezondheidsproblemen. Dit omvat allerlei psychische klachten, zoals depressie, stress, burn-out, angststoornissen en andere psychische problemen.
De psychische klachten onder werknemers nemen toe en zorgen voor hoge verzuimcijfers: 8% van de Nederlanders verzuimt als gevolg van psychische klachten, overspannenheid en burn-out. [1] En mensen met mentale klachten blijven vaak een lange tijd afwezig. Iemand met een burn-out meldt zich gemiddeld 290 dagen ziek. [2]
Feiten en cijfers over verzuim door psychische klachten
Psychisch verzuim is een groot probleem. Wanneer werkenden lange tijd rondlopen met psychische klachten, zoals stress en piekeren, kan dit op lange termijn leiden tot psychische aandoeningen zoals een burn-out.
De volgende feiten en cijfers over psychische klachten en werk zijn afkomstig van Trimbos Instituut.
- Werkstress is beroepsziekte nummer één
- Het aantal verzuimdagen als gevolg van psychische klachten ligt op 57 dagen
- 1,3 miljoen werkenden ervaren burn-out klachten
- Een grote reden voor het ontstaan van verzuim is psychosociale arbeidsbelasting. Dit zijn factoren die stress geven op het werk, zoals werkdruk, een slechte werksfeer en pesten.
Wat kun je er als werkgever aan doen?
Werkstress, burn-out en andere psychische klachten zijn actuele onderwerpen. Veel werkgevers voelen zich machteloos wanneer het gaat om deze klachten, maar er zijn wel degelijk een aantal maatregelen die je kunt nemen om verzuim te beperken. Het is belangrijk om de signalen vroegtijdig te herkennen en aan te pakken. Bovendien kun je ervoor zorgen dat je werknemers zich gehoord voelen en lekker in hun vel zitten.
Open communicatie
Open communicatie is het allerbelangrijkst. Zorg ervoor dat werknemers zich veilig voelen om te praten over hun mentale gezondheid. Blijf altijd in gesprek en vraag regelmatig hoe het met de medewerker gaat. Hij/zij moet zich gehoord voelen.
Een gezonde en veilige werkomgeving
In een gezonde en veilige werkomgeving voelen werknemers zich prettig. Ze gaan met plezier naar hun werk en zijn ook nog eens productiever. Om zo’n prettige werkomgeving te creëren is het belangrijk om je medewerkers vertrouwen te geven. Zorg voor een fijne cultuur en creëer een beleid voor het tegengaan van ongewenst gedrag, zoals pesten en seksuele intimidatie. Want dit gebeurt vaker op de werkvloer dan je denkt.
Stress op de werkvloer voorkomen
Zoals je hebt kunnen lezen is stress de grote boosdoener op het werk. Het zou dus goed zijn als je stress op de werkvloer zo veel mogelijk probeert te beperken. Bespreek of er sprake is van werkdruk en vraag werknemers of zij stress ervaren. Als dit het geval is, kunnen jullie samen kijken naar welke taken het belangrijkst zijn en welke eventueel geschrapt kunnen worden.
Bied de juiste psychische hulp
Ook in gezonde en veilige werkomgevingen komen psychische klachten voor. Je kunt het nooit helemaal beperken en daarom is het belangrijk om jouw werknemers altijd de juiste psychische hulp te bieden. Wanneer iemand kampt met een psychisch probleem kan het fijn zijn om dit te bespreken met een professional. Bovendien helpt een bedrijfspsycholoog bij duurzaam herstel.
Het belang van preventieve zorg bij psychische klachten
Verzuim als gevolg van psychische klachten valt niet altijd te voorkomen, maar het is wel mogelijk om de klachten vroegtijdig te herkennen. Wanneer je psychische klachten herkent en de juiste hulp biedt, is het mogelijk om langdurig verzuim zoveel mogelijk te beperken. Bied daarom niet alleen curatieve zorg, maar ook preventieve zorg aan werknemers. Zo krijgt de werknemer inzicht in de problemen en kan hij/zij indien nodig direct doorgestuurd worden naar een specifieke behandelaar.
Vermoed je psychische verzuim bij jou op de werkvloer? Of herken je signalen van stress bij medewerkers? De Online Bedrijfspsycholoog denkt graag met je mee. We adviseren je over de juiste hulp en bieden eventueel de juiste preventieve (online) zorg. Neem vandaag nog contact op.
FAQ
Hoe vaak komt verzuim door psychische klachten voor?
Volgens Trimbos meldt 8% van de medewerkers in Nederland zich afwezig als gevolg van psychische klachten. [1]
Wat zijn de meest voorkomende psychische aandoeningen onder werknemers?
De meest voorkomende psychische aandoeningen onder werkenden zijn stress en burn-out, angststoornissen, middelenstoornis (alcohol- en drugsgebruik) en stemmingsstoornissen. [1]
Welke preventieve maatregelen kunnen er genomen worden om psychisch verzuim te beperken?
Om psychisch verzuim onder werknemers te beperken, is het belangrijk dat er een gezonde werkomgeving wordt gecreëerd waarin iedereen zich veilig voelt om te praten over geestelijke gezondheid. Biedt voorlichting over het belang van psychische gezondheid en geef voorlichtingen over omgaan met stress en druk op het werk. Zorg er daarnaast voor dat werknemers toegang hebben tot de juiste psychologische hulp.
Bronnen:
[1] Zimmerman, A. M. (2022). Feiten, cijfers en trends over mentale gezondheid op het werk. Trimbos-instituut. https://www.trimbos.nl/kennis/mentale-gezondheid-preventie/stress-depressie-burn-out-werk/feiten-cijfers/
[2] Psyned. (2022, november 7). Wat te doen bij ziekteverzuim? we leggen het je uit | Psyned. https://www.psyned.nl/werkgevers/wat-te-doen-bij-ziekteverzuim/