Helaas wordt niet alle psychologische hulp vergoed door je zorgverzekering. Wist je bijvoorbeeld dat een behandeling voor een burn-out al sinds 2013 niet meer vergoed wordt vanuit de basisverzekering? En laat dit nu net beroepsziekte nummer één zijn. Het kan voor werknemers voordeliger zijn om naar een psycholoog via de werkgever te gaan. Dit komt doordat de hulp dan vaak wel wordt vergoed. Maar ook voor werkgevers biedt het voordelen.
Waarom naar een psycholoog via de werkgever?
Er wordt tegenwoordig steeds meer aandacht aan besteed: ziekteverzuim door psychologische klachten. Steeds meer werknemers zitten ziek thuis. Niet met een griepje of verkoudheid, maar met mentale klachten. 1.3 miljoen werknemers hebben burn-out klachten. En een deel hiervan komt langdurig thuis te zitten. [1]
Werkgevers willen hun werknemers helpen. Zonder werknemers namelijk geen organisatie. Dit doen ze steeds vaker door een bedrijfspsycholoog in te schakelen. Deze kan worden aangenomen bij het bedrijf, maar het kan ook een onafhankelijke partij zijn. Naar een psycholoog via de werkgever biedt voordelen voor zowel de werknemer als de werkgever.
Voordelen voor de werknemer
- De psychologische hulp wordt vaak volledig vergoed via de werkgever.
- Er is geen wachtlijst. Hierdoor krijg je direct de juiste hulp.
- De psycholoog is onafhankelijk en vertelt niets aan de werkgever.
- Je mag zelf een psycholoog kiezen die bij je past.
- Je kunt ook preventief bij de psycholoog terecht en zo ernstige klachten voorkomen.
Voordelen voor de werkgever
- De kans op langdurig ziekteverzuim wordt minder omdat werknemers snel de juiste hulp ontvangen.
- Werknemers kunnen terecht bij gediplomeerde en ervaren bedrijfspsychologen.
- De kosten voor psychologische hulp liggen lager dan de kosten voor ziekteverzuim; een bedrijfspsycholoog verdient zich hierdoor snel terug.
- Mentaal gezonde werknemers dragen bij aan de productiviteit en het werkplezier.
Vergoeding bedrijfspsycholoog
Een groot voordeel van naar een psycholoog via de werkgever gaan, is dat de kosten van een psychologische behandeling vaak vergoed worden door de werkgever. Je hoeft als werknemer dus niet zelf de behandeling voor bijvoorbeeld overspannenheid of een burn-out te betalen, wat vaak wel het geval is bij de reguliere gezondheidszorg. In veel gevallen heeft de werkgever geld opzij gezet voor de mentale gezondheid van hun werknemers. Door te investeren in een bedrijfspsycholoog kunnen zij ziekteverzuim door psychische klachten beperken en hierdoor geld besparen.
Hoe werkt het?
Naar een psycholoog via de werkgever: hoe werkt dat dan? Het werkt iets anders dan gewoonlijk. Je hoeft nu namelijk niet naar de huisarts met mentale klachten, maar kunt aan de bel trekken bij je werk. Dit doe je bij een leidinggevende, HR-medewerker of je werkgever. Je hebt dus geen doorverwijzing nodig; de werkgever kan je zelf doorsturen naar een bedrijfspsycholoog.
De werkgever informeert je vervolgens over de mogelijkheden. Het kan zijn dat hij je naar een psycholoog binnen de organisatie stuurt, maar dit hoeft niet. Er zijn soms ook mogelijkheden met onafhankelijke psychologen. Vind je het lastig om op je werk aan te geven dat je rondloopt met burn-outklachten of andere mentale problemen? Dan kan je ook rechtstreeks contact opnemen met ons.
Is jouw werkgever aangesloten bij Online Bedrijfspsycholoog?
Het team van Online Bedrijfspsycholoog werkt samen met diverse bedrijven om een gezonde werkomgeving te creëren en ziekteverzuim te beperken. Als jouw werkgever bij ons aangesloten is, kan je als werknemer op ieder moment starten met gesprekken of therapie. Informeer bij je werkgever of je bij ons terecht kunt.
Als werknemer kun je ook onafhankelijk contact opnemen met een van onze psychologen. We hanteren geen wachtlijst waardoor je snel geholpen wordt en kunnen contact opnemen met je werkgever als je dit wenst. Plan een oriënterend gesprek en krijg alle informatie over onze bedrijfspsychologen en samenwerkingen.
Veel gestelde vragen over psycholoog via de werkgever
Worden de kosten door de werkgever vergoed?
Wanneer je naar een psycholoog gaat via de werkgever worden de kosten vaak volledig vergoed door de werkgever.
Hoe zit het met de privacy bij een psycholoog van de werkgever?
Als werknemer voer je gesprekken met een volledig onafhankelijke bedrijfspsycholoog. De gesprekken zijn altijd vertrouwelijk en vallen onder beroepsgeheim. Je kunt dus alles bespreken, ook als het over de werkgever gaat.
Kan iedere werkgever zich aansluiten bij Online Bedrijfspsycholoog?
Ja, iedere werkgever die het verzuim wil beperken en psychologische hulp wil bieden aan werknemers kan zich aansluiten bij Online Bedrijfspsycholoog. Ben je een werkgever? Plan een oriënterend gesprek en krijg meer informatie.
Bronnen:
[1] https://www.trimbos.nl/kennis/mentale-gezondheid-preventie/expertisecentrum-mentale-gezondheid/arbeid-en-mentale-gezondheid/omvang-mentale-problemen/