Deadlines die krapper worden, een team dat onderbezet is en een verantwoordelijkheidsgevoel dat door het dak gaat: dit zijn situaties waardoor er stress op het werk ontstaat. Een beetje stress is helemaal niet erg. Het kan er zelfs voor zorgen dat werknemers harder werken. Maar wanneer dit kleine beetje stress omslaat in een hele hoop stress, blijven de positieve effecten uit.
Wist je dat werkstress een veelvoorkomende reden voor verzuim is? In 2020 namen werknemers in totaal 9,4 miljoen dagen verlof op met werkstress als reden. [1] En een verzuimdag kost je als werkgever gemiddeld 405 euro per dag. [2] Genoeg redenen om je als werkgever te verdiepen in het voorkomen van stress op het werk.
Wat is werkstress?
We spreken van werkstress als iemand in of door de werksituatie stress ervaart. [3] Werkstress kan op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door een te drukke agenda, te veel verantwoordelijkheid of te weinig personeel. Ook karaktereigenschappen van een werknemer spelen mee bij het ontstaan van stress. Iemand die heel perfectionistisch is, kan bijvoorbeeld eerder het gevoel krijgen dat hij/zij niet voldoende tijd heeft om zijn werk af te ronden.
Vaak ontstaat stress op het werk door een combinatie van factoren. Ook privéomstandigheden spelen een rol. Als iemand bijvoorbeeld financiële stress ervaart en op het werk telkens niet aan zijn of haar taken toekomt, stapelt deze stress zich op. Als er niet iets aan wordt gedaan, is verzuim het gevolg.
Als werkgever ben je verantwoordelijk om stress te voorkomen
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor je werknemers. In de Arbowet staat dat werkgevers wettelijk verplicht zijn om aandacht te besteden aan het voorkomen van psychosociale arbeidsbelasting. [3] Maar wat valt er dan precies onder psychosociale arbeidsbelasting? De Arbowet verdeelt dit in vijf categorieën:
- Discriminatie
- Seksuele intimidatie
- Agressie
- Pesten
- Werkdruk
Deze vijf categorieën zijn verantwoordelijk voor het veroorzaken van stress op het werk. Ieder bedrijf moet een PSA-beleid opstellen. Hier staat in wat jij doet als werkgever om stress zoveel mogelijk te voorkomen.
5 tips om stress op het werk te voorkomen
Je bent als werkgever dus verplicht om na te denken over het voorkomen van werkstress. Dit biedt niet alleen voordelen voor de werknemers, maar ook voor jou. Het is namelijk bewezen door ArboNed dat een duidelijk PSA-beleid verzuim voorkomt. [4] Maar wat moet er dan allemaal in een PSA-beleid staan?
Stress herkennen
Het begint bij het herkennen van stress. Iedere werknemer ervaart wel eens stress, maar het wordt pas ongezond als deze stress continu bestaat. Merk je dat iemand constant moe is? Of is een collega sneller geprikkeld dan anders? Vermoeidheid, lage productiviteit, prikkelbaarheid en concentratieproblemen zijn signalen van werkstress. Probeer diegene aan te spreken op wat je ziet en ga samen op zoek naar een oplossing.
Breng oorzaken in kaart
Om stress op het werk op te lossen, is het belangrijk om de oorzaak in kaart te brengen. Als werkgever zie je niet altijd waar jouw medewerkers mee moeten dealen. Ga het gesprek aan en vraag ze een lijstje te maken met de belangrijkste oorzaken van de stress. Komt het misschien door een onderbezetting van een afdeling? Of juist door de missende aansturing van leidinggevenden?
Hybride werken aanbieden
Hybride werken kan een oplossing zijn om werkstress te voorkomen. Tegenwoordig kiezen veel werknemers voor een combinatie van thuis en op kantoor werken, mits dit mogelijk is natuurlijk. Bespreek met jouw werknemers wat ze fijn vinden. Sommige werknemers zijn productiever wanneer ze thuis aan de slag gaan en krijgen meer energie. Terwijl anderen juist liever iedere dag op kantoor werken.
Vertrouwenspersoon aanstellen
Soms vinden werknemers het lastig om hun problemen met jou als werkgever of leidinggevende te bespreken. Vooral als het om werkgerelateerde onderwerpen gaat, kan het lastig zijn om hierover te praten. Daarom is het verstandig om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Hier kan een werknemer zijn verhalen kwijt en krijgt hij/zij onafhankelijk advies. Werknemers stappen eerder naar een vertrouwenspersoon waardoor verzuim kan worden voorkomen.
Preventieve hulp bieden
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom kan het nooit kwaad om preventieve hulp bij stress te bieden. Merk je dat een collega niet lekker in zijn vel zit? Of is hij constant vermoeid? Als je signalen van stress op het werk opvangt, is het goed om direct hulp te bieden. Met preventieve hulp kunnen ernstige klachten worden voorkomen en bied je tegelijkertijd een gezonde werkomgeving.
Preventieve hulp om verzuim te voorkomen
Verzuim voorkomen is een belangrijk onderwerp voor werkgevers. Door stress vroegtijdig te herkennen en de juiste hulp te bieden, kan langdurig verzuim worden voorkomen. Het kan je letterlijk tienduizenden euro’s schelen wanneer je werknemers een preventieve behandeling voor stress, angst of burn-out biedt.
Wil je stress op het werk voorkomen? Het bieden van preventieve hulp voorkomt ernstige klachten en langdurig verzuim. Door je als bedrijf aan te melden bij Online Bedrijfspsycholoog krijgen jouw werknemers snel de juiste hulp. Ze komen niet op een wachtlijst terecht waardoor het herstel direct kan beginnen. Meer weten? Vraag een consult aan of mail naar info@onlinebedrijfspcycholoog.nl.
Veelgestelde vragen over stress op het werk:
Is stress een reden om ziek te melden?
Ja, werknemers mogen zich ziek melden wanneer zij te veel stress ervaren. Mentale gezondheid is net zo belangrijk als lichamelijke gezondheid.
Wat zijn de belangrijkste oorzaken van stress op het werk?
Een aantal veel voorkomende oorzaken van stress op het werk zijn:
- Te hoge werkdruk
- Strakke deadlines
- Conflicten met collega’s of leidinggevenden
- Geen goede werk en privébalans
- Onduidelijke verwachtingen
- Pesten
Wat zijn signalen van werkstress?
Een aantal veel voorkomende signalen zijn:
- Vermoeidheid
- Niet kunnen concentreren
- Prikkelbaar
- Vergeetachtig
- Afwezig
- Cynisch
- Ziek melden
- Lichamelijke klachten
Bronnen:
[1] Week van de Werkstress 2021 – Factsheet – Monitor arbeid. (2023, 24 oktober). Monitor Arbeid. https://monitorarbeid.tno.nl/publicaties/factsheet-week-van-de-werkstress-2021/