• Wereldwijd actief!
  • Ma - Zo 24/7 geopend

Hulp bij angst

Hulp bij angst

Angst is een reactie van ons lichaam die optreedt wanneer er sprake is van gevaar. Je lichaam maakt zich klaar om te vluchten en in de meeste gevallen is deze emotie van korte duur. Maar wanneer je vaak angstig bent zonder dat er sprake is van gevaar of als deze gevoelens lang aanhouden, is er misschien sprake van een angststoornis.

Wanneer jij kampt met een angststoornis kan dit veel invloed hebben op jouw werk- en privéleven. Het is daarom belangrijk om hulp bij angst te zoeken als je er in het dagelijks leven door wordt beperkt.

1 op de 5 Nederlanders heeft last gehad van een angststoornis

Bijna de helft van de volwassenen in Nederland heeft weleens te maken gekregen met psychische aandoeningen. En zo’n 1 op de 5 Nederlanders heeft last gehad van een angststoornis.  Niet iedereen die angst ervaart, heeft een angststoornis. Maar wanneer de angst heel intens is, lang duurt of zonder specifieke reden optreedt, kunnen we spreken van een stoornis.

Als jij regelmatig angst ervaart, kan dit een grote impact hebben op het dagelijks leven. Het heeft bijvoorbeeld invloed op het functioneren op het werk. Ook verstoren aanhoudende angstklachten persoonlijke relaties en de nachtrust. En dit kan weer leiden tot meer spanning- en concentratieproblemen en vermoeidheid.

De verschillende soorten angststoornissen

Van een sociale angst tot een paniekstoornis: er zijn een hoop verschillende soorten angststoornissen en deze hebben ieder andere klachten. Dit zijn de meest voorkomende angststoornissen:

Paniekstoornis

Wanneer je een paniekstoornis hebt, heb je regelmatig last van paniekaanvallen. Deze worden gekenmerkt door hartkloppingen, zweten, trillen en ademhalingsproblemen.

Gegeneraliseerde angst

Een gegeneraliseerde angst is een angst die niet is gekoppeld aan een bepaalde situatie of een specifiek onderwerp. Je piekert bijvoorbeeld over verschillende zaken, zoals je gezondheid en werk.

Sociale angst

Een sociale angststoornis is een intense angst voor sociale situaties en wat anderen van je vinden. Dit kan leiden tot het vermijden van sociale gebeurtenissen.

Specifieke fobie

Als je een specifieke fobie hebt, ben je bang voor een specifiek onderwerp, zoals een object, situatie of activiteit.

Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

PTSS is een aandoening die kan optreden na een traumatische gebeurtenis. Je herbeleeft als het ware het trauma en hebt last van angstaanvallen.

Behandelingen angststoornissen

De behandeling die in de meeste gevallen wordt ingezet bij angststoornissen is cognitieve gedragstherapie (CGT). Deze therapie richt zich op het veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen die voor angst zorgen. Binnen CGT wordt ervan uitgegaan dat niet de situatie zelf leidt tot angst, maar de interpretatie van deze situatie. Dus denk je bijvoorbeeld dat je een black-out krijgt tijdens een presentatie? Dan zul je een angstig gevoel krijgen bij het idee van presentaties en wil je deze bij voorkeur vermijden. Met CGT leer je anders denken over deze situatie.

Uiteraard is niet iedere behandeling voor iedereen hetzelfde. Er kunnen ook combinaties van behandeltechnieken worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan CGT in combinatie met mindfulness oefeningen. De behandeling wordt altijd volledig op jouw specifieke situatie afgestemd.

De Online Bedrijfspsycholoog biedt hulp bij angst

Als angst invloed heeft op je werkprestaties en privéleven kan het verstandig zijn om professionele hulp te zoeken. Je kunt bij de Online Bedrijfspsycholoog terecht voor hulp bij angst en paniek. Ons team bestaat uit ervaren bedrijfspsychologen die zowel helpen bij werkproblemen als moeilijkheden in het dagelijks leven.

Onze behandelingen vinden uitsluitend online plaats. Je kunt dus vanuit je eigen vertrouwde omgeving met een psycholoog praten. En we hanteren geen wachtlijst. Dus als je behoefte hebt aan psychologische hulp, kun je al binnen een paar dagen bij ons terecht.

Kennismakingsgesprek met een van onze psychologen

Ervaar jij regelmatig angst of paniek? En beïnvloed dit jouw gedrag zowel privé als op het werk? Een online bedrijfspsycholoog biedt effectieve hulp bij angstklachten. Benieuwd of online therapie iets voor jou is? Vraag hieronder een gratis kennismakingsgesprek met een van onze erkende psychologen aan. Bespreek vrijblijvend wat wij kunnen betekenen voor jullie als organisatie.

    Veelgestelde vragen:

    Er zijn verschillende soorten behandelingen voor angst. Wat de meest effectieve behandeling is, hangt af van de persoon en de ernst van de symptomen. De behandeling die het vaakst wordt ingezet bij angst, is cognitieve gedragstherapie (CGT). Dit is een vorm van psychotherapie. Maar ook kan mindfulness helpen.

    Ja, er is bewijs dat online therapie effectief kan zijn voor de behandeling van angst. Verschillende studies hebben aangetoond dat online therapie net zo effectief kan zijn als traditionele therapie bij het verminderen van angstsymptomen.

    De tijd die nodig is om van angst af te komen, is anders per persoon. Het hangt af van de situatie, de ernst van de angststoornis en de behandelmethode. Sommige patiënten kunnen hun angst aanzienlijk verminderen met slechts enkele sessies met een psycholoog, terwijl anderen weken, maanden of zelfs jaren nodig hebben om hun angst te overwinnen.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?