• Wereldwijd actief!
  • Ma - Zo 24/7 geopend

Hoe herken je een burn-out bij werknemers?

Hoe herken je een burn-out bij werknemers

Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1. Jaarlijks lopen veel werknemers het risico om een burn-out op te lopen. [1] Een burn-out zorgt voor mentale en fysieke klachten en kan ervoor zorgen dat werknemers maanden of zelfs jaren thuis komen te zitten. Om de kans op langdurig ziekteverzuim te verkleinen, is het belangrijk voor werkgevers om een burn-out bij werknemers te herkennen en vervolgens de juiste hulp te bieden.

Lees hieronder hoe je een burn-out bij werknemers kunt herkennen en wat je kunt doen als een van je medewerkers een burn-out heeft.

Hoe herken je een burn-out bij werknemers

Burn-out bij werknemers herkennen

Een burn-out heeft grote gevolgen, niet alleen voor de werknemer, maar ook voor de werkgever. Je wilt natuurlijk dat je team gezond en gelukkig is. Dan presteren medewerkers namelijk beter. Helaas lopen er jaarlijks zo’n 1,3 miljoen werknemers met burn-outklachten rond. [2]

Wist je dat een medewerker met een burn-out gemiddeld 279 dagen thuis zit? [3] Je wilt het ziekteverzuim natuurlijk zoveel mogelijk beperken. Daarom is het belangrijk om een burn-out vroegtijdig te herkennen. Want hoe eerder je de symptomen herkent, hoe eerder het herstel kan beginnen.

Vaak ziek melden

Veel mensen denken dat een burn-out enkel voor psychische klachten zorgt. Maar het kan ook fysieke klachten geven. Denk hierbij aan vermoeidheid, hoofdpijn, buikpijn of hartkloppingen. Ook heeft het een grote invloed op je immuunsysteem.

Meld een medewerker zich vaak ziek? En deed hij/zij dit voorheen eigenlijk nooit? Burn-outklachten kunnen ervoor zorgen dat werknemers zich vaak ziek melden.

Spanningsklachten

Iemand met een burn-out ervaart constant stress. Dit kan zorgen voor verschillende spanningsklachten, waaronder extreme moeheid, prikkelbaarheid, veel piekeren of huilen. Wanneer een medewerker zichzelf niet lijkt, steeds sneller geïrriteerd is of vaak afgeleid is, kunnen dit tekenen zijn van een burn-out.

Altijd druk zijn

Lijkt een medewerker altijd druk te zijn? Drukke periodes op zichzelf zijn niet erg, maar wanneer iemand iedere dag druk lijkt te zijn, kan dit zijn tol eisen. Misschien ervaart hij/zij te veel stress of is de werkdruk te hoog. Maar het kan ook dat de werknemer door de burn-outklachten een stuk minder productief is dan voorheen. Stress en andere klachten kunnen namelijk een grote impact hebben op de productiviteit en capaciteiten van een medewerker.

Stress beïnvloed het werk

Worden bepaalde deadlines niet meer gehaald? Of ontdek je slordige foutjes in het werk? Wanneer het werken niet goed gaat, kan dit een teken zijn van een (beginnende) burn-out. Normale taken gaan niet meer vanzelf en hij/zij lijkt steeds vaker gefrustreerd. Ook hele simpele dingen kunnen fout gaan, zoals het herinneren van een verjaardag.

GERELATEERD:  Werkdruk verlagen: tips voor werkgevers en werknemers

Burn-out bij werknemers herkennen

Mijn werknemer heeft een burn-out: wat moet ik doen?

Je denkt natuurlijk: voorkomen is beter dan genezen. Helaas is een burn-out bij werknemers niet altijd te voorkomen. Wanneer een werknemer voor een langere periode stress ervaart en dit niet lijkt te verdwijnen door rust te nemen, is er sprake van een burn-out.

Vermoed je dat een werknemer burn-outklachten ervaart? En wil je weten wat je kunt doen? Probeer het gesprek aan te gaan en biedt de juiste begeleiding. Dit doe je onder andere door het aanbieden van een gesprek met een bedrijfsarts of psycholoog. Ben je op zoek naar advies? Of zoek je een onafhankelijke bedrijfspsycholoog voor jouw organisatie? Neem contact met ons op of vraag direct een gratis kennismakingsgesprek aan.

     

    FAQ

    Kun je een burn-out bij werknemers voorkomen?

    Wanneer je symptomen van overspannenheid vroeg herkent, kun je een burn-out bij werknemers voorkomen. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en voldoende rust te nemen. Bij overspannenheid is er in veel gevallen sprake van een tijdelijke stressvolle situatie die overgaat wanneer je rust pakt. Echter, als je lange tijd stress ervaart en dit niet lijkt over te gaan, zit je al in een burn-out.

    Wat kan een werkgever doen bij een burn-out?

    Een werkgever is verplicht om het salaris van iemand met een burn-out door te betalen aangezien burn-out onder de beroepsziekten valt. Ook is de werkgever verplicht om samen met de werknemer een plan van aanpak op te stellen. Daarnaast kan een werkgever professionele hulp bieden, zoals praten met een bedrijfsarts/bedrijfspsycholoog of re-integratiecoach.

    Welke lichamelijke klachten komen voor bij een burn-out?

    Een burn-out zorgt niet alleen voor mentale klachten, ook gaat het vaak gepaard met lichamelijke symptomen zoals vermoeidheid, slaapproblemen, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen en zweten.

     

    Bronnen:

    [1] Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. (2023, 24 april). TNO – Factsheet Werkstress, burn-out en verzuim in cijfers. Externe bronnen | Arboportaal. Via: Arboportaal.nl

    [2] Zimmerman, A. M. (2023). Feiten, cijfers en trends over mentale gezondheid op het werk. Trimbos-instituut. Via: Trimbos.nl

    [3] DPG Media Privacy Gate. (z.d.). Ziekteverzuim hoogste in 20 jaar: grote zorgen om uitval door stress en burn-outs. Via: Ad.nl

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?